#1 Zimmertoren
Bekend tot in China, is de Zimmertoren een absolute trekpleister voor vele toeristen. De toren werd in 1930 vernoemd naar Louis Zimmer, die er een Jubelklok in plaatste. Klokslag 12 uur verschijnen de jaartallen 1830-1930, het Belgisch wapenschild, de drie eerste koningen, het Lierse wapenschild en de zes burgemeesters die Lier bestuurden sinds de onafhankelijkheid van België: een waar spektakel! Bezoek www.visitlier.be voor meer info.
#2 Begijnhof
Het begijnhof in Lier ontstaat in 1258 en werd inmiddels geklasseerd als UNESCO-wereldergfoed. Het is een typisch 13de-eeuws stratenbegijnhof met 11 straten en 162 huisjes. Alle huisjes dragen een naam. Centraal gelegen vind je de Sint-Margaritakerk (17-18de eeuw).
#3 Sint-Gummaruskerk
De Sint-Gummarustoren is 83 m hoog en wordt in de volksmond ‘Peperbus‘ genoemd.
Door meerdere rampen duurde de bouw bijna vier eeuwen. Dit is duidelijk te merken in de verschillende bouwstijlen: gotisch onderaan, de daarop rustende achtkant is laat-gotisch, de bovenste achtkant is laat-barok en de torenbekapping is rococo.
Boven staat een uniek 18de-eeuwse beiaard. Ter gelegenheid van zijn 300ste verjaardag werd in 2003-2004 een grondige restauratie doorgevoerd aan de klokken, de speeltrommel en het uurwerk.
#4 Spuihuis
Het Spui of Groot Spui, het vroegere sashuis aan de Binnennete, is het enig resterend gebouw van de tweede stadsomwalling.
Na het uitgraven van een verbinding tussen de Grote en de Kleine Nete in 1426, bouwde Antoon Keldermans het Groot Spui in 1508-1516. Er komen twee sluizen, het Groot en het Klein Spui. Nu blijft enkel het Groot Spui over.
#5 De Vesten
De stadsvest of vesten is een 5 km lange groene gordel rond het centrum.
De naam “vesten” refereert naar de oorspronkelijk vestingmuur, de tweede stadsomwalling uit de eerste helft van de 15de eeuw.
Vanaf ongeveer 1850 werd de verdedigingsgordel geleidelijk genivelleerd en aangeplant. De vesten herbergen een groot aantal waardevolle bomen zoals groene en rode beuk, Japanse pagodeboom, eik, linde en plataan.
#6 Grote Markt & Stadhuis
De Grote Markt vormt sinds de middeleeuwen het kloppend hart van Lier, dat in 1212 stadsrechten kreeg. Al eeuwenlang is ze het decor van kleine en grote gebeurtenissen, markten, processies, stoeten, evenementen en hoog bezoek. De driehoekige vorm zou op de Frankische oorsprong wijzen.
#7 Felix Timmermansplein
Op deze gezellige zitkade vind je verschillende bezienswaardigheden, zoals het Buyldragerhuisje, de Fortuin en het gezellige terras van café Sint-Gummarus.
#8 Vismarkt
Eenmaal, andermaal, … verkocht! Vroeger werd de verse vis over de Nete aangevoerd in de typische platte schuiten en op de Vismarkt verkocht. Het gebruik om de vis via bieding te verkopen ging eerst via afbod, daarna per opbod. Op de Vismarkt staat een van de oude stadspompen (1835).
#9 Gevangenenpoort
De Gevangenenpoort werd in 1375 opgericht als onderdeel van de eerste stadsomwalling. Deze poort is het enig overblijvende deel van de oudste verdedigingsmuur met 5 binnenpoorten. Van in de 16de eeuw tot 1930 doet de poort dienst als gevangenis, vandaar ook de huidige naam.
#10 Zimmerplein
Op het Zimmerplein is het zalig vertoeven om na een mooie stadswandeling wat te drinken. Met de bekende zimmertoren op de achtergrond en de vele gezellige cafétjes ben je zeker van een geslaagde aperitief.