Waar heden en verleden samenkomen
Hof van Aragon werd opgericht in 1963, in de oude, Lierse stadsbuurt. De grote zaal van het Hof van Aragon situeert zich in de Aragonstraat, nummer zes. Dit huis – vroeger ook wel ‘Sint Joris’ genaamd – is waarschijnlijk het oorspronkelijke huis van de voet- en kruisbooggilde ‘Sint Joris’. Die gilde stond in voor de verdediging van de stadspoorten vóór de stad na 1212 helemaal werd omwald.
Filips de Schone & Johanna van Castilië
In 1496 trouwden Johanna van Castilië en Filips de Schone in Lier. Hierdoor ontstond een historische verbintenis tussen onze gewesten en Spanje; bovendien werd uit dat huwelijk vier jaar later de toekomstige keizer Karel V geboren. Johanna en Filips hadden elkaar nog nooit ontmoet voor hun kennismaking in Lier, maar volgens de legende was de ontmoeting het begin van een levenslange verliefdheid. Na de dood van Filips, tien jaar later, sloot Johanna zich af van de wereld, een beslissing waaraan ze de bijnaam de Waanzinnige overhield.
Een historische gebeurtenis als deze zou elders genoeg zijn om de stad op de toeristische wereldkaart te zetten, maar niet in Lier. In het Hof van Aragon worden nog steeds huwelijksfeesten georganiseerd, maar het hotel heeft pas tien jaar geleden zijn naam gekregen. Het is een aaneenschakeling van zes kleine historische panden aan de Aragonstraat en de Mosdijk. Een van die gebouwen stond in de middeleeuwen bekend als Sint-Joris, het huis van de kruisbooggilde die instond voor de verdediging van de stad. In een ander pand, het vroegere Maegdenhuys, was ooit een weeshuis voor meisjes.
’t Maegdenhuys
Een kleinere zaal is gelegen in het ‘Maegdenhuys’ aan de Mosdijk nummer vijf. Eertijds nog een weeshuis voor meisjes, is het ‘Maegdenhuys’ nu een belangrijk onderdeel van het Hof van Aragon.
In de jaren 1980 werd het Maegdenhuys ingericht als hotel en feestzaal, maar er kwam nooit een vergunning, tot de gebouwen tien jaar later aangekocht werden door de Rastelli Groep. Men bracht de nodige moderniseringen aan. Ondertussen werd het gebouw geklasseerd als een beschermd monument.
Omdat de gebouwen beschermd zijn, hebben de architecten de nodige creativiteit aan de dag moeten leggen. De twintig kamers bereik je via een wirwar van gangen en trappen die de zes panden van het hotel met elkaar verbinden. Elke kamer is verschillend in grootte en van inrichting. De grootste kamers hebben een hedendaagse look gekregen. Vanuit het ruime ligbad heb je hier zicht op de monumentale Sint-Gummaruskerk. In de kleinere kamers op de bovenste etages zijn de oude houten balken mooi verwerkt in de inrichting.
Meer weten over ons verleden?
Vraag tijdens uw verblijf naar het boekje “De Wonderlijke Geschiedenis van het Hof van Aragon”, geschreven door de Lierse auteur Wim Van Gelder.